R E Z E K I

No comments:
assalamualaikum

Hi there! 13 Februari 2017: Hari pertama aku kuliah bagi semester kedua sesi 2016/2017, skema! haha juga dikenali sebagai semester akhir aku sebagai pelajar program ijazah. I is tazzabar mau kasi habis! Result aku tidak gempak pun macam orang lain. Tapi kenapa perlu ikut orang lain kan? Perlu kalau mengarah kepada kebaikan apa salahnya? Aku soal, aku jawab.

Setiap hari, 5 kali sehari mintak Allah luaskan pintu rezeki. Tapi dalam masa yang sama selalu lupa yang rezeki Allah tu luas. Bukan cuma duit, harta dan kekayaan. Nikmat paling besar pertama sekali bila kita dilahirkan dalam keadaan Islam. Alhamdulillah. Ya, Alhamdulillah for everything. Nampak macam simple kan ayat tu? Tanpa sedar itu ayat yang paling bermakna bila didalami. Banyak nikmat Allah tanpa kita sedar.

Aku mengaku, sepanjang aku belajar dalam peringkat ijazah ni, aku banyak kecewa dengan keputusan yang aku dapat bila tidak mencapai target yang aku aim. Sakit! Tapi bila fikir balik, dalam kecewa tu, Allah selitkan 'rezeki' untuk aku. Allah bagi aku kesabaran yang tinggi supaya aku tidak mudah putus asa. Allah uji supaya aku lebih flexible dalam segala hal. *boleh sudah masuk rancangan motivasi pagi ganti dr. siti norbayah* haha, lol!

Tiadalah, haha! Entah. Sebenarnya aku serabut fikir pasal masa depan. FYP (final year project) tempat praktikal, kerja, gaji, parents semualah. Adat dunia. Tapi semua tu lesap dari fikiran dalam sekelip mata bila kau fikir pasal mati. haha! Mungkin itu salah satu faktor aku boleh buat muka rileks bila orang sibuk kerutkan dahi fikir hal dunia. No, sebenarnya aku risau 100x nampak lebih tua bila aku fikir pasal semua tu.

Memandangkan result sem lepas aku tidak capat target, aku sentiasa letakkan dalam kepala otak dan mata hati, kalau sudah itu rezeki yang Allah tetapkan buat macam mana halangan/usaha sekali pun tetap itu kita akan dapat. Tapi jangan risau, doa tu kan senjata mukmin. Jangan putus doa, usaha, tawakkal. Kadang-kadang, rezeki tu bukan untuk kita boleh jadi sebab kita kurang bertawakkal dengan Allah. Macam mana hebat sekali pun, kita tetap manusia biasa, selalu lupa. Selalu meletak harapan tinggi dengan manusia, sampai kita lupa di mana sepatutnya kita letak harapan tu.

Panjang pulak. haha, bai.

KAHWIN

No comments:


Aku pernah pegi satu event kahwin ni. Sweet lah. Sebab husband dia nyanyikan lagi ‘cinta Kristal’ untuk wife dia. That pengantin. *asal usul aku minat lagu tu* sebab waktu event tu aku pegi jumpa bf *k malu* aku untuk yanggg hmm nda sangka itu last sebelum putus. hhaha berbalik kepada event kahwin tadi. Dengar cerita pengantin tu laaama bercinta, Alhamdulillah sampai ke jinjang pelamin. That time aku form 5. Time flies so fast. Two years later, aku pergi rumh makcik aku. Actually that pengantin is my aunt neighbour. Then kakak aku cerita, “kau tauuuuu……” you know what, that pengantin yang sooo sweet masa kahwin tu, dalam urusan fail penceraian. Sebab laki dia selalu pukul wife dia. Hmm, apa yang aku mau sampaikan di sini, ini salah satu sebab aku takut tentang perkahwinan.

KAHWIN. I have a bad thought about it. Apa yang aku lalui semuanya menakutkan. Aku antara orang yang dihantui cerita buruk tentang kahwin. Hmm apa yang baik tentang kahwin hanyalah cerita dan berdasarkan ilmu tru bacaan org kisah nabi ceramah dan sebagainya. What I’ve experienced about marriage was a nightmare. Aku belum kahwin lahh sssetannn. Haha cuma aku dibesarkan dan dikelilingi oleh orang yang mengalami dan mengharungi betapa menakutkan sebuah perkahwinan. That’s why I’m too scared about marriage. Bye

Mind blow

No comments:
I'm busy. Busy to investing a bright future for myself, my family, and my pride. I admit that I have nothing to proud. That's why I need to study smart to get a good job so I can have my own money. Cliche haha. I wasn't born with silver spoon in mouth. I need to work hard to get the things that I want. I'm not the one that easily got what I want.


I was born and growing up in family that full of conflict. Full of madness and sadness, unexpected emotions and something that might out of your mind. What I've facing right now is a people that having a habit ‘come and go’. I admit, sometimes it bother my emotion but I realize I should be prepare a tough heart and mind for it. I must have an art of controlling an emotion. I must be a creative person to survive with these kinds of people.